FAQ

Hur lång tid tar den att ladda fullt?

Cirka 4 timmar och den laddas i ett vanligt 220V vägguttag.

Garanti

Garanti: 2 år på  ram och motor, 1 år på övriga delar.

Hur länge håller batteriet?

Batteriet har cirka 1000 laddningscykler. När batteriet behöver bytas ut, köper du ett nytt av oss och byter enkelt själv.

Vad kostar ett nytt batteri?

Mellan 3000kr-4000kr idag för ett 15,6Ah batteri. Inte att jämföras med batterier med lägre effekt.

Kan man lätt koppla ur batteriet och ta med det in för laddning?

Det är superenkelt. Du lossar sadeln och vrider undan den och  drar up batteriet i handtaget. En manöver som tar cirka 3 sekunder.

Påverkas batteriet av kyla?

Ja, lite. Precis som på en bil så minskar effekten lite av ett kallare klimat på vintern.

Vad är maxvikten på RAWBIKE?

Den är satt till 115kg. Ramen håller för mer men du får en effektminskning uppför om det börjar bli för tungt.

Är det enkelt att få tag i reservdelar?

Ja. Batteriet är i standardutförande och finns att finna på flera andra modeller. Växlar och bromsar är från Shimano och vår motorleverantör Dapu är etablerad. Även däcken finns att beställa från en handfull olika däcktillverkare där Kenda är den största tillverkaren. Vi kommer lagerföra de vanligaste delarna så du kan alltid vända dig till oss

Är RAWBIKE ett svenskt företag?

Företaget grundades 2016 och har sitt kontor strax utanför Stockholm och har idag 5 anställda.

Varför jämställs det här fordonet med en moped klass 2 och inte med en cykel?

Regeringen har bedömt att det här fordonet liknar mer en moped klass 2 än en “vanlig”elcykel.

Vad är det för tekniska skillnader mellan den här fordonstypen och en “vanlig” eldriven cykel?

Gemensamt för de båda är att de ska vara konstruerade för att drivas med en tramp- och vevanordning och att motorn inte får ge något krafttillskott vid hastigheter över 25 kilometer i timmen. Skillnaderna är att:

En “vanlig” eldriven cykel får inte ha högre kontinuerlig märkeffekt än 250 watt. Kraften får bara förstärkas med en tramp- eller vevanordningen. Det kräver att man måste röra på pedalerna/tramporna för att motorn ska hjälpa till upp till 25 km/tim. Ingen ändring mot tidigare.

Den nya mopedtypen får ha upp till 1 000 watts nettoeffekt, eller kontinuerlig märkeffekt om den har en elmotor. Det krävs inte att du använder trampor för att motorn ska ge kraft. Mopeden behöver inte nödvändigtvis vara eldriven.

Vilka trafikregler gäller?

Trafikreglerna för moped klass II är desamma som för cykel. Du ska därför köra din moped klass II på cykelbana, såvida inte cykelbanan har en tilläggstavla under vägmärket för påbjuden cykelbana där det står “ej moped”.

Måste den försäkras?

Ja du behöver en trafikförsäkring som kostar mellan 50kr-200kr per månad beroende på vilket försäkringsbolag du frågar.

Hur gammal måste man vara?

För att köra moped klass II ska du ha fyllt 15 år och ha förarbevis för moped (har du fyllt 15 år innan 1 oktober 2009 behöver du inte ha förarbevis).

Vilken hjälm måste jag ha?

Du ska ha cykelhjälm eller annat lämpligt huvudskydd (t.ex. ridhjälm, mopedhjälm, skidhjälm eller inlineshjälm).

Hur fort får RAWBIKE gå?

Hjälpmotorn får ge kraft upp till 25 km i timmen, men det är tillåtet att cykla fortare så länge du inte överskrider vägens hastighetsbegränsningar.

Går det att cykla RAWBIKE när batteriet är urladdat?

Självklart, precis som en vanlig cykel.

Kan man fästa barnstol och cykelvagn på RAWBIKE?

Ja det går att fästa ett Hamaxfäste på ramen men man måste byta ut skruvarna mot några med lite mindre skallar för att inte komma åt batteriet. Det funkar även bra med den populära stolen från Bobike och cykelvagnar.

Hämta själv står det i butiken. Var?

Vi har upphämtningsplats på lite olika ställen men vanligtvis i Saltsjöbaden och Västerhaninge. Kom ihåg att ta med legitimation nr du hämtar din RAWBIKE.

Jag har fått avisering om att ordern är behandlad, vad händer nu?

För närvarande jobbar vi med Bring. Dem kommer att kontakta dig med förslag på tid för utkörning. Du accepterar förslaget eller går in via länk och önskar annan utkörningstid. 

Är RAWBIKE svår att montera?

Nej. Det enda du behöver göra är att montera dit framhjulet och eventuellt vrida framgaffeln i läge. Det är enklast om man är två personer då den kan vara tung att lyfta ur kartongen och balansera den innan båda hjulen sitter på.

Vilka verktyg behöver man?

Du behöver en stjärnmejsel, en skiftnyckel, 15 hylsnyckel och en avbitartång och sexkantnycklar. Inga verktyg följer med.

Finns det en manual?

Jag det följer med en manual på engelska med bilder som ger dig grunderna i hur du monterar och hanterar din RAWBIKE

Något speciellt man bör tänka på vid montering?

Ja, några saker: 

Framgaffeln kan vara vriden 180 grader. Lossa på den stora sexkanten mitt i styrstaget och vrid gaffeln på plats och dra åt.

Vid montering av framhjul, var noga med att rikta det så att skivan löper fritt från den högra klossen. Om det mot förmodan tar lite, lossa på vajerskruven några millimeter. Detta flyttar klossen bakåt.

När du skruvar på tramporna Tänk på att rätt trampa hamnar på rätt sida. De är märkta med ett L och ett R som berättar var de skall sitta. Gänga på dem fö hand först och dra dem med nyckel i slutet. Strunta i brickorna som följer med.