FAQ

Hur lång tid tar den att ladda fullt?

Cirka 5 timmar och den laddas i ett vanligt 220V vägguttag. 

Garanti

Garanti: 2 år på  ram och motor, 1 år på övriga delar.

Hur länge håller batteriet?

Batteriet tål cirka 1000 laddningscykler. När batteriet behöver bytas ut, köper du ett nytt av oss och byter enkelt själv.

Vad kostar ett nytt batteri?

Vi tar 4750kr idag för ett 15,6Ah batteri. Inte att jämföras med batterier med lägre effekt.

Kan man lätt koppla ur batteriet och ta med det in för laddning?

Det är superenkelt. Du lossar sadeln och vrider undan den och  drar up batteriet i handtaget. En manöver som tar cirka 3 sekunder.

Påverkas batteriet av kyla?

Ja, lite. Precis som på en bil så minskar effekten lite av ett kallare klimat på vintern.

Vad är maxvikten på RAWBIKE?

Den är satt till 115kg. Du får en effektminskning uppför om det börjar bli för tungt.

Är det enkelt att få tag i reservdelar?

Ja. Batteriet lagerhålls av RAWBIKE. Växlar och bromsar är från Shimano och vår motorleverantör Dapu har mångårig erfarenhet. Även däcken lagerhålls av oss och finns att beställa.

Är RAWBIKE ett svenskt företag?

Företaget grundades 2016 och har sitt kontor strax utanför Stockholm och har idag 5 anställda.

Varför jämställs det här fordonet med en moped klass 2 och inte med en cykel?

Regeringen har bedömt att det här fordonet liknar mer en moped klass 2 än en ”vanlig”elcykel.

Vad är det för tekniska skillnader mellan den här fordonstypen och en ”vanlig” eldriven cykel?

Gemensamt för de båda är att de ska vara konstruerade för att drivas med en tramp- och vevanordning samt att motorn inte får ge något krafttillskott vid hastigheter över 25 kilometer i timmen.

Skillnaderna är att: En ”vanlig” eldriven cykel får inte ha högre kontinuerlig märkeffekt än 250 watt. Kraften får bara förstärkas med en tramp- eller vevanordning. Det kräver att man måste röra på pedalerna/tramporna för att motorn ska hjälpa till upp till 25 km/tim. Ingen förändring mot tidigare.

Den nya mopedtypen får ha upp till 1 000 watts nettoeffekt, eller kontinuerlig märkeffekt om den har en elmotor. Det krävs inte att du använder trampor för att motorn ska ge kraft. Mopeden behöver inte nödvändigtvis vara eldriven.

Vilka trafikregler gäller?

Trafikreglerna för moped klass II är desamma som för cykel. Du ska därför köra din moped klass II på cykelbana, såvida inte cykelbanan har en tilläggstavla under vägmärket för påbjuden cykelbana där det står ”ej moped”.

Måste den trafikförsäkras och försäkras?

Ja och mest troligt ja. Du behöver en trafikförsäkring som kostar mellan 50kr-200kr per månad beroende på vilket försäkringsbolag du frågar. Kolla även upp om din hemförsäkring täcker in en moped klass 2. Om inte så kan det vara smart att teckna en separat försäkring för RAWBIKE som täcker till exempel stöld.

Hur gammal måste man vara?

För att köra moped klass II ska du ha fyllt 15 år och ha förarbevis för moped (har du fyllt 15 år innan 1 oktober 2009 behöver du inte ha förarbevis).

Vilken hjälm måste jag ha?

Du ska ha cykelhjälm eller annat lämpligt huvudskydd (t.ex. ridhjälm, mopedhjälm, skidhjälm eller inlineshjälm).

Hur fort får RAWBIKE gå?

Hjälpmotorn får ge kraft upp till 25 km i timmen, men det är tillåtet att cykla fortare så länge du inte överskrider vägens hastighetsbegränsningar.

Går det att cykla RAWBIKE när batteriet är urladdat?

Självklart, precis som en vanlig cykel.

Kan man fästa barnstol och cykelvagn på RAWBIKE?

Ja det går att fästa ett Hamaxfäste på ramen men man måste byta ut skruvarna mot några med lite mindre skallar för att inte komma åt batteriet. Det funkar även bra med den populära stolen från Bobike och cykelvagnar.

Hämta själv står det i butiken. Var?

Vi har upphämtningsplats på lite olika ställen men vanligtvis i Saltsjöbaden och Västerhaninge. Kom ihåg att ta med legitimation nr du hämtar din RAWBIKE.

Jag har fått avisering om att ordern är behandlad, vad händer nu?

För närvarande jobbar vi med Bring. Dem kommer att kontakta dig med förslag på tid för utkörning. Du accepterar förslaget eller går in via länk och önskar annan utkörningstid. 

Är RAWBIKE svår att montera?

Nej. Det enda du behöver göra är att montera dit framhjulet och eventuellt vrida framgaffeln i läge. Det är enklast om man är två personer då den kan vara tung att lyfta ur kartongen och balansera den innan båda hjulen sitter på.

Vilka verktyg behöver man?

Du behöver en stjärnmejsel, en skiftnyckel, 15 hylsnyckel, en avbitartång och sexkantnycklar. Inga verktyg följer med.

Finns det en manual?

Ja det följer med en manual på engelska med bilder som visar dig grunderna i hur du monterar och hanterar din RAWBIKE.

Något speciellt man bör tänka på vid montering?

Ja, några saker: 

Framgaffeln kan vara vriden 180 grader. Lossa på den stora sexkanten mitt i styrstaget och vrid gaffeln på plats och dra åt.

Vid montering av framhjul, var noga med att rikta det så att skivan löper fritt från den högra klossen. Om det mot förmodan tar lite, lossa på vajerskruven några millimeter. Detta flyttar bromsklossen bakåt.

När du skruvar på trampor. Tänk på att rätt trampa hamnar på rätt sida. De är märkta med ett L och ett R som berättar var de skall sitta. Gänga på dem för hand först och dra dem sedan med nyckel i slutet. Medföljande brickor behöver inte monteras.

Vad innebär elfordonspremien egentligen?

Likt supermiljöbilspremien kommer du att få ett bidrag av staten om du väljer att köpa en elcykel. Det innebär att om du handlar en elcykel för 30 000 kr får du 7 500 kr tillbaka. Max utbetalning är dock 10 000 kr och det går endast att få bidraget en gång. Premien betalas ut av Naturvårdsverket.Läs mer här: Frågor och svar om elfordonspremien 2017-12-15

Vem kan få bidraget från elfordonspremien?

Som det ser ut just nu är det endast privatpersoner som kan få bidraget. Du måste ha fyllt 18 år och köpt en elcykel, elmoped eller elmotorcykel. Hobby- eller leksaksfordon ska inte vara berättigade för premien då syftet är att man ska använda elcykel istället för bilen.

När börjar elfordonspremien gälla?

Premien gäller retroaktivt från den 20 september. Du som har köpt en elcykel, elmoped eller elmotorcykel från och med detta datum måste spara ditt kvitto om du vill ansöka om bidraget. På kvittot måste det fordon som du tänker söka en premie för kunna identifieras, till exempel med ett ramnummer, registreringsnummer eller annat ID-nummer.

Hur ansöker jag om bidraget?

Detaljerad information om bidraget kommer att finnas närmare årsskiftet. I förordningen kommer det att finnas bestämmelser om bl.a. bidragets storlek och hur man ska ansöka.

Varför ska jag köpa en elcykel?

Enligt Tom Tom Traffic Index, som undersöker trafikläget i Europeiska städer, sitter Stockholmaren 15 arbetsdagar i bilkö, Göteborgaren 13 och Malmöbon 7 dagar per år. Undersökningen visar också att Stockholmaren sitter ungefär lika länge i bilkö, 30 minuter, som de har färdväg till jobbet. Det är tid du kan lägga på roligare saker, genom att pendla med RAWBIKE istället. Du sparar också pengar i form av parkeringskostnader i stan, trängselskatt och bensin. Ett extra plus är ju faktiskt att du får vardagsmotion varje dag ute i den friska luften vilket kan ge ett härligt lyft för din hälsa!